TİFLİS 2012

24 Ekim 2012

Bayram tatili sonunda geldi 1 hafta yatış modu yatış dediysek gezmeye devam tabi iş yok sadece kafa rahat olsun buna da şükür :) Öğlen gibi tüm hazırlıklar tamam cony ide hayvan bakım yerine verdim cony demişken köpeğim 4 aylık doberman beni en iyi anlayan o .. cünkü konuşmuyor soru sormuyor :D


TİFLİS

24 u çarşamba günü başlayıp 29 u pazar günü bitecek istanbul - tiflis - batum ve karadan batum-trabzon gezime yine yol arkadaşım canım ciğerim kardeşim Batu eşlik ediyor. Malum çocuk artık gezmeye alıştı durmaz yerinde. Bursa terminalden saat 16.00 kamilkoç otobüsüyle yola koyuluyoruz istanbul sabiha gökçen havalimanından uçağa binicez pegasus havayollarından çok uygun bilet bulmuştum tek yön tiflise 160tl kişi başı kaçırmadım aldım zamanında ve ufukta gürcistan gezisi gözüktü bölece. Aslında bursadan direk sabiha gökçen havalimanına akmis seyahat servis düzenliyor fiyatlarıda oldukça uygun ve rahat fakat benim kamilkoçla gitmemin sebebi batunun ankaradan gelmesi ,atasehirde buluşuyoruz oradan servislerle ücretsiz havalimanına geçiyoruz . Sabiha Gökçen orta çapta bir havalimanı saat 9 gibi havalimanındayız ucağımız gece 23.40 uçuşu olduğundan nasıl vakit geçirecez derdimiz olmuyor ve check-in işlemlerinin ardından pasaport kontrolünü de geçip duty freelerde dolaşıyoruz bu havalimanında sigara odası yok sigara içilecek yerde yok dışarı da çıkamıyorsunuz! bu ne biçim iştir böle rezillik diz boyu yasaklıyorsan tamam yasakla kardeşimde içene de saygı duyacaksın sen hizmet vermek için o makamdasın bu yüzden müsteri ayrımcılığı yapamazsın diyerek kol gibi dhim e şikayet dilekçesini yazıyorum. Artık ne olur bilemem.

Havaalanı Tren İstasyonu
 Zaten hafiften kafamda güzel neyse uçağa almaya başladılar salonun yanındaki wc ye gittim gelene gidene aldırmadan inatla kalksın da biri laf etsin dermişcesine yaktım sigaramı keyfini süre süre içtim. Uçuş yaklaşık 2 saat sürecek ,zaten gece ,kestiririm diyerek bindim uçağa. Dedim gibi de oldu sanki gözümü kapadım açtım gelmişiz bıraksalar sabaha kadar uyurum hiç uyumamış gibi miskin bi şekilde indim uçaktan pasaport kontrole doğru yürümeye başladık .duty free bakıyorum sigara alayım diyede yok daha yeni inşa ediyorlar mağazaları zaten çok küçük bir havalimanı kontrolde hiç bir sıkıntı yok giriş mühürlerini anında vuruyorlar birde jest 20cl lik gürcü şarabı hediye ediyorlar pasaportlu verirken eyvallah diyor atıyorum şarabı çantaya şimdiden içim ısındı bu ülkeye. Havalimanından çıkıyoruz saat suan 04.00 Türkiyeye göre +1 saat fark var. Gelmeden çok araştırdım yeterli bilgi hiç yok Gürcistanla alakalı kimse doğru düzgün birşeyler paylaşmamış. Umarım bu yazım gideceklere rehberlik eder. Havaalınından Şehir merkezine metro var ama saat 08.00 başlıyor karşılıklı günde sadece 6 sefer yapıyorlar. Otobüs tarzı bir ulaşım görmedim ama varmış oda saat 08.00 de başlıyormuş gece 01.00 de son seferini yapana kadar saat başıymış. Hava ole ne serin ne sıcak ılıman ve 4 saatte beklenmez burada diyip taksiyle konuşup şehir merkezine gidiyoruz 30 lari fazla ama uğraşamıcam simdi yaklaşık 15 dakika sürüyor merkeze gelmemiz taksiden iniyoruz taksici birşeyler anlatıyor ama anlamak mümkün degil ingilizce bilmiyorlar ingilizce rusça gürcüce hatta türkçe karışımı ortaya bir cümleler kuruyorlar değil dinlemek yazsalar okurken zorlanırsınız o derece.

Fcuk Capitalism :)
Şehir bomboş kimseler yok sadece batu ,ben ve bi kaç araba tamamiyle sessizlik saat 5 olmuş hostelin check-in saati 12.00 yapacak birşey yok başladık batuyla şehri gezmeye karnımızda bir taraftan acıkmaya başladı ama çözüm yok heryer kapalı şaşılacak bir durum saat 07.00 en sonunda açık biyer buluyoruz oda zaten yeni acıyor 2 minutes adında  fastfood tabiri caizse subway cakması biyer Gürcistan da fiyatlar yüksek iki atom tavuk 8tl Türkiyede 2 tl :) ama güzeldi , karnımız doydu bunada şükür bir taraftan şehri geziyorken aslında kalacağımız hostelide arıyoruz ama ne mümkün ne bi harita var elimizde nede sokaklarda tabelalar ingilizce herşey gürcü dilinde haliyle bulamıyoruz geçen bi taksiye el ediyorum duruyor booking.com dan yaptım rezervasyonu cıktıda hostelin adresi yazıyor gösteriyorum adama adam hiç ole biyer duymamışcasına yüzüme bakıyor şaka gibi neyse sürüyor arabayı ama nereye gidiyoruz hiç bir fikrim yok neticede adresteki yere geldik 5 dakika sonra sokakta bi aşagı iniyoruz arabayla bi yukarı çıkıyoruz hostelin ne bi izi ne bi tabelası hiç bişey yok derken aklıma rezervasyon kağıdındaki telefon numarası geliyor hostel görevlisinin taksiciye arattırıyorum uzun uzun konuşuyorlar iniyoruz taksiden oda ne bi kapı açılıyor bildiğin apartman kapısı giriyoruz içeriye hostel burasıymış şaşmamak elde değil genç bir kız karşılıyor bizi adı maria yataktan yeni kalkmış pembe pijamasıyla kalacağımız odayı gösteriyor bize ,gülmemek için zor tutuyorum kendimi çünkü kız ayakta uyuyor resmen hani geç yatağa yat desem girip yatacak bizim yatağa :D


Rustaveli Cad.
Allahtan çok anlayışlı saat 07.00 normalden 5 saat önce geldik girdik ek ücret istemedi. Bende ödemeyi yaptım hemen para mevzusunu kapattım 65 gel yaklaşık 70 tl oda fiyatı alıyorlar cift kişilik duble yatak var büyük ferah bir oda ama 1980lerden yeni çıkmış bir havası var ve tabiki en önemisi ücretsiz wi-fi var . Bunada şükür diyorum. Dışarısı buz gibi oldu birden zaten yorgunuz da bi 5-6 saat kestirip şehri dolaşmaya çıkalım diyor ve uyuyoruz.

25 Ekim 2012

Tiflis-Özgürlük Meydanı
Hostelin icinden sesler geliyor bizim odanın hemen karşısı mutfak bölümü alarmın çalmasına 30 dakika kalmış uyanıyorum batuyuda kaldırıyorum. Pencereyi açıp dışarı bakıyorum hava mükemmel geceye göre çok sıcak gündüzleri sıcak geceleri soguk bi şehir burası sanki. Giyinip odadan çıkıyoruz mutfakta bizim gibi başka ülkelerden gelmiş gençler oturmuşlar şamata gırgır yapıyorlar iki sohbet edip harita aranıyorum etrafta o sıra hostel görevlilerinden adam geliyor ve yardımcı oluyor tifliste nereler gezilir nerelere yakınız hepsini teker teker gösteriyor. Tiflis aslinda büyük bir şehir fakat gezilecek yerler hep şehir merkezinde konumlanmış ve birbirlerine çok yakın taksi kullanmadan yürüyerek 3-4 saatte gezebilirsiniz. Gereken bilgileri aldıktan sonra bizde çıkıyoruz hostel dan ilk duragımız özgürlük meydanı sonra "kartlis deda" (kadın heykeli) caddeler dolmuş her tarafta insan nerdeydi dün gece bu insanlar. Rustaveli caddesindeyiz şehir pırı pırıl sokaklar tertemiz fakat her yer inşaat eskiye göre restore ediliyor

Kartlis Deda
 binalar rustaveli caddesinden özgürlük meydanına doğru yürüyoruz sanki kafkaslarda değilde orta avrupa ülkelerinden birindesiniz. Parlamento binası ,Rustaveli tiyatrosu , Kashueti kilisesi ,Gençlik merkezi binası , Marriott Hotel ve Puskin Heykeli derken Özgürlük anıtına geldik geniş bir caddenin tam ortasına dikili bir taş ve üstünde altın kaplama bir heykel eskiden Leninin heykeli var mıs burada adıda lenin meydanıymıs tabi S.S.C.B yıkılıp gürcistan özgürlüğüne kavusunca 1991 yılında o heykeli yıkıp bunu yapmışlar hoş güzel duruyor. Burada S.S.C.B nin ünlü lideri Lenin Gürcistan doğumlu,oradan ara sokaklara giriyoruz heykele gitmek için 1850 yılında gürcü mimarlar tarafından yapılmış dağın tepesine kadar tırmanan merdivenleri bizde tırmanıyoruz saymadım ama sanırım 300 basamak var herhalde çıkmak 10 dakika sürdü. "Kartis Deda" gürcülerin kutsal anasıdır. Tiflis şehrinin kuruluşunun 1500.yılına istinaden 1958 yılında yapılmış, bir elinde dost olarak gelenlere ikram etmek amacıyla şarap diğer elinde düşman olarak gelenlere karşı durmak için kılıç var. Gürcü yerel kıyafetleri giymiş bir kadın heykeli ve sanırım burası aynı zamanda da aşıklar tepesi nereye kafanızı çevirseniz etrafta öpüşen sevişen çiftler var.

Narikala Fortress Manzara
 Burada herkes free takılıyor :) Yalnız manzara olağan üstü tüm tiflis ayaklarınızın altında eskisiyle yenisi bir arada. Buradan elimdeki haritayı açıp gideceğimiz yerler ne tarafta kalıyor diye bakıyoruz, cidden çok uzak durmuyorlar. Hemen bulunduğumuz yerin yakınında aynı tepede 5 dakikalık yürüme mesafesinde Narikala fortress var oraya doğru yürüyoruz arabanın girmediği bir yol yapmışlar etraf turist herkes fotograf çektirip manzarayı izlemenin derdinde. Narikala fortress biraz harap olmuş etraf yıkık dökük eskiden bir deprem olmuş ozaman yıkılmış ole söylüyorlar sadece St.Nicholas Kilisesi ayakta oda yakın zamanda restore edilmiş ama buradan da manzara mükemmel merkeze inebilmek için iki alternatifiniz var biri yürüyerek merdivenler ile ikincisi ise herkes bunu denemek isteyecektir vakit kaybını önleyici ve değişik bir deneyim olan telesiye yardımıyla telesiye gidiş dönüş kişi başı 4Lari bir kart veriyorlar okutup biniyorsunuz 5 dakika sürmüyor inmeniz biz sadece aşağı ineceğimiz için 4Lari verip biniyoruz.

Eski Tiflis Telesiyeden Görünüşü
Baya eğlenceli bişi hemen Metekhi köprüsünün yan tarafında inmiş oluyorsunuz. Zaten planımızda Metekhi kilisesini yarına bırakıp Sameba kathedraline gitmek vardı, böylelikle oldukça bi yol gelmiş olduk telesiden inip kathedrale yürüyerek gitmek 10 dakika , Sameba kathedrali Gürcistan da bulunan en büyük kiliseymiş ve dünyadaki en büyük 3. ortodoks kilisesiymiş 2004 yılına kadar burasıda harap yıkık dökükken tiflis halkının topladığı yardımlarla restore edilmiş ,oldukça ihtişamlı yapılmış kendisi de bulunduğu bahçesi de fazlasıyla büyük içeride sürekli dualar okunuyor ve akın akın turist geliyor hele ki gece ışıklandırma ile müthiş bir göz ziyafeti çekmekte. Gürcülerin %95i ortodoks hristiyanı ve gerçekten dinlerine çok bağlılar, Hemen hemen her yaştan ibadet etmeye geliyorlar.

Narikala F. St.Nicholas Kilisesi


Kilisede ki dua etme biçimleri de çok farklı cidden kutsal gördükleri her yeri taşı ,toprağı ,kapıyı ,resmi ,çerçeveyi ,camı tabiri caizse artık kilisede ne varsa öpüyorlar ve saygı gösteriyorlar . Saat 17.00 akşam oldu havada biraz yağacak gibi duruyor tren istasyonuna gidip yarın gece bineceğimiz tiflis-batum trenine dolmadan bilet almalıyız. Etrafta sarı sarı minibüsler var bir iki tanesine soruyorum fakat anlaşamıyoruz nereye gitmek istediğimizi anlamıyorlar "train station", çufçuf falan yok arkadaşım gelecek olanlar ya gürcüce yada rusça bi el kitabı alsınlar. Atlıyoruz yine mecburen taksiye gidiyoruz tren istasyonuna 5 Lari veriyoruz zaten yakınmış taksiyle 15 dakika sürdü yol. İstasyon büyük ama bakımsız en alt katında büyük bir gıda marketi var İçerisinde de avm tarzında 15 tane mağaza mavi jeans falan var. Oyalanmadan bilet ofislerinin olduğu kata çıkıyoruz batuyla şaşarsınız saat 17.30 yarım saat sonra kapanıyor yazaneler ama 10 yazanenin 10 nuda dolu bizde olsa 7 tanesi boş olurdu üstelik fazla yolcuda yok.

Sameba Katedrali

Tiflis-Batum trenine yarın gece saat 22.30 da 2 kişilik yataklı kompartmanda kişi başı 40 Lari vererek alıyoruz biletleri sabah 07.00 de batumda olucakmış tren. Bu batununda benimde yataklı kompartmanda trenle ilk seyahatimiz olucak zaten çoğu sırtçantalı turist gürcistan içi seyahatini böle yapıyor hem ulaşımı hem konaklamayı bir hallediyorsunuz. Dışarı çıkıyoruz hava artık iyice kararmış hafiften bide yağmur yağıyor haritayı açıp metro duraklarına bakıyorum tren istasyonun hemen yanında vagzlis moedanı duragı var adam zaten demişti metro ile heryere ulaşım var diye 2 istasyon sonra rusteveli durağında inicez kişi başı 0.50 lari oldukça ucuz gişeden geçip aşağı doğru giden yürüyen merdivenlere biniyoruz oda ne adamlar bildiğin yerin dibine sokmuşlar metroyu 100 metreye yakın iniyoruz aşağıya sorup soruşturuyorum metroyu beklerken yanımdakilere ruslar yapmış metroyu aynı zamanda da savaş esnasında sığınak olarak kullanılıyormuş. Ben böle bişi görmedim merdivenle aşağı inerken başınız dönse bayılsanız bittiniz kafa göz kalmaz duramazsınızda çok dik ve 100 metre var.
Tiflis metro
Metro geliyor biraz eski bir alet ama bi hızlı gidiyor akıllara zarar 10 dakika sürmüyor rusteveli durağına gelmemiz ve bir şaşırtan olay daha önce gürcüce sonra türkçe sonra ingilizce anons yapılıyor metronun içinde  gelinen durak için rusça yok :D. Metrodan çıkıp hostelin yolunu tutuyoruz. Tiflis sovyetler birliğinin izlerini çok fazlasıyla taşıyor her şey nizami binalar ,yollar yeni yeni restore edilen yenilenen modernleşen bir yapısı var Rustaveli sokağı şehrin can damarı tüm hayat buranın etrafında casinolar ,oteller ,gece klüpleri, insanlar çalışmaya alışmış hiç boş boş oturan yok ve insanları önce biraz çekingen mesafeli yaklaşıyorlar fakat iki konuşunca hemen kaynaşıyorlar ve çok yardım severler. Otelde üstümüz değiştirip biraz dinlendikten sonra tekrardan çıkıyoruz dışarıya karnımız acıktı bir şeyler yiyip eğlenecek bir mekan bakınacaz.

Russian Roulette :)

Gece hayatı konusunda pek fazla seçenek sunmuyor Tiflis otellerin kumarhaneleri ve klüpleri haricinde şehrin merkezindeki Mcdonaldsın tam karşı aralıgında bir sokak boydan boya publarla dolu burada canlı müzik dinleyebileceğimiz buffalo bill adındaki mekana giriyoruz. Tifliste fazlasıyla bir Amerikan hayranlığı var rock'n roll yapıyor içerdekiler canlı müzik eşliğinde bizde barda boş iki sandalye bulup yerleşiyoruz içerisi tıklım tıklım içki fiyatlarının ucuz olmasından sanırım ağzımdan 1lt stolichnaya çıkıyor 30lari :) 2 shot bardağı 2 bardak portakal suyu ve 2kişilik haçapuri (gürcistanın yerel yemeğidir peynirli pide) söylüyorum günün yorgunluğu burada çıkıyor afiyetle yiyor içiyoruz haçapuri güzel denemelisiniz geldiğinizde ,Batu daha önce hiç rus tarzı vodka içmemiş vodkayı shot bardağına koyup shot yapıyorsunuz sonra biraz ağzınızdaki acımlığı gitsin diyede portakal suyundan bir yudum alıyorsunuz haliyle 1 şişe bitiyor çarpıyor bebe yi :) ama keyfi yerinde whatsappdan kızlarla konuşmaya devam Allah bilir ne anlatıyor yüzü gülüyor. 2. şişeyi söylüyorum batunun buna gücü yetmiyor ben bitiriyorum toplam hesap 80 lari Türkiyede olsa 500tl en az verirdim herhalde :D Batuyu ayıltmak için turkish coffe diyorum şıp diye geliyor abi bilinmek ne güzel bir duygu barmen kız şekerli ,orta ,sade diye bile soruyor içirip biraz kendine geldikten sonra kolumun altına alıp hostelin yolunu tutyoruz. Artık uyumalıyız yarın yine gezecek yerler var.
Gürcistan Parlamento Binası

26 Ekim 2012
Bu sabah hiç ses yok hostelden gelen saate bakıyorum hemen uyuyamı kaldık acaba diye, yok saat daha 11.00 kalkıyoruz eşyaları topluyor hosteldan ayrılıyoruz. Ori beli hostel güzel mütevazi fiyatına göre oldukça merkezi ve idare eder yani çok şey beklemeyin derim ama değerlendirilebilir. Çünkü gürcistanda konaklama pahalı. Çantalar sırtımızda eski tiflis denen bölgeye doğru yola koyuluyoruz karnımızda aç batunun hala kafası milyon kanımca :D birşeyler yemek için duruyoruz bu seferde KFC çakması bir mekan Texas Chicken burada neden bilindik fastfoodlar yok , anlamış değilim. Sanırım bir yaptırım var. İstemeye istemeye yiyoruz hayatımda yedim en tatsız ,tuzsuz ,zevk almadım tavuk oldun Texas :) Old Tbilisi tiflisin ilk yerleşim yeri etraf 2-3 katlı ahşap,taş yapılı binalarla dolu ,yürüdüğünüz yollar asfalt değil taş döşeme çok daha sakin bir bölge. Burada ki ilk durağımız sulfur hamamlarının olduğu bölge tiflisin osmanlı döneminden kalma 2 yapıtından birisi diğeri ise el-mustafa camisi, şimdiden söylim bu bölgede ceplerinize ve eşyalarınıza dikkat edin çünkü etrafta dinlenci ve yankesici çok fazla ve yapıştılarmı bırakmıyorlar 1 lari , 1 lari ,20 lariyi verirsiniz benim tavsiyem vermeyin çünkü verdiğinizi görünce diğerleride toplu halde başınıza toplanıyor. Biz vermedik camiden çıkıp aşagıya yürüyoruz Haydar Aliyev parkında oturup iki dinleniyoruz. Dileyenler botanik bahçeyi de gezebilirler  biz gezmiyoruz.

Metekhi kilisesi

Karşımızda Metekhi kilisesi ve bizi atı ile selamlayan Kral Vakhtang Gorgasali ,birazdan orayı ziyaret edicez dün önünden uğramadan geçmiştik vaktimiz az olduğundan Krala ayıp oldu :) Kura nehri üzerinde 12.yy da yapılış bir ortodoks kilisesi burasıda tüm şehrin olduğu gibi restore ediliyor ama içeride ayin var herkes dualar edip ,şarkı gibi birşeyler söylüyorlar. Gezmediğimiz bir nokta kaldı St.david kilisesi ve ve devasa ebatlardaki tv anteni buralara gitmeye gerek görmüyoruz zaten heryerden görülüyor en iyisimi saatte zaten 16.00 sehir meydanındaki Mcdonaldsa gidip birşeyler atıştırmak diyerek nehir kenarından yürümeye başlıyoruz .
Kura nehri üstünde 3 tane köprü var 2 tanesi taş 1 tanesi yakın zaman da yapılmış adıda barış köprüsü olan köprüden geçip eski tiflis bölgesini son kez tavaf edip rustaveli caddesinin bitiş noktası olan özgürlük meydanındayız. Az bi yolumuz kaldı Mcdonalds'a karnım zil çalıyor resmen batununda benden farkı yok Mcdonaldsta fiyatlar Türkiyeden farklı degil hatta bir cok envarterin üstünde türkçe yazıyor.

Gençlik Merkezi
Wi-fi bağlantısından faydalanıp vakit öldürüyoruz çok büyük bir merkezi olmadığından fazla bir beklentiyle gelinmemesi gereken bir şehir tiflis ama kültür turu için ideal bir lokasyon cidden adamlar tarihlerine sahip çıkıyorlar ve saygı gösteriyorlar. Gece oldu dibimizde ki duraktan metro ya binip tren istasyonuna gidiyoruz trenin kalkmasına 1 saat var up uzun bir tren hem yuk hem yolcu taşıyor bazı vagonlar yeni görünümlü bizim biletlerde yeni vagon kısmındanmış tarifsiz bir sevinc alıyor içimi sonuçta uyku vakti güzel geçmeli. vagonun başında bekleyen bayana biletleri gösteriyor ve biniyoruz trene beklediğimden öte bir kompartman ben daha kötü olur diye düşünüyordum. Tren tam vaktinde kalkıyor yarım saat sonra aynı bayan gelip biletlere son kez bakıyor ve iyi geceler dileyip gidiyor kompartmanda cam var ama acılmıyor haliyle koridorda sigara içebilirsiniz yasak ama pencere var hem kim ne diyecek yakıp bir sigara içiyorum aynı zamanda koridorda wc de var kompartman da yok bilginize biraz hijyenden uzak sonra geçip odaya uzanıyorum batu çoktan uyumuş bile napsın çocuk wi-fi yok trende kızlar bu gece beklesin :D yolculuk sabah 07.00 de bitecek şimdi uyuma vakti .
Tiflis-Batum Tren Bileti

2kişilik Kompartman yataklı



4 yorum:

  1. Aynı geziyi hemen hemen aynı güzergahı kullanarak 2012 kasım ayında bende gercekleştirmiştim.Anılarım canllandı güzel paylaşım.
    http://meteormete.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mete bey bizim gezinin tam tersi olmus sankı kasımda hava bıraz kapalı gıbı geldı ekımde oldukca sıcaktı nice seyahatlaere .

      Sil
  2. Merhabalar Arkadaslar Uzun Suredir Ukraynada Yaptıgım Gece Hayati Rehberligini Tiflise Tasıdım Tiflise Gelmek isteyen Arkadaslara Her Konuda Yardımcı Olup Fikir uyusmazlılıgı olmamasi icin Detayli Bilgiler vermekteyim Ayrıca Gerceklestirmekte oldugum V.İ.P Turlarimizda Sizin Gurcistan Sınırları İcerisinde Sorunsuz Guvenlıgınızı ve Olusa Bilecek Kotu Orneklerden uzak Tutmaktayız Whatsapp +995557290074 ulasa bilirsiniz

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar Arkadaslar Uzun Suredir Ukraynada Yaptıgım Gece Hayati Rehberligini Tiflise Tasıdım Tiflise Gelmek isteyen Arkadaslara Her Konuda Yardımcı Olup Fikir uyusmazlılıgı olmamasi icin Detayli Bilgiler vermekteyim Ayrıca Gerceklestirmekte oldugum V.İ.P Turlarimizda Sizin Gurcistan Sınırları İcerisinde Sorunsuz Guvenlıgınızı ve Olusa Bilecek Kotu Orneklerden uzak Tutmaktayız Whatsapp +995557290074 ulasa bilirsiniz

    YanıtlaSil