ARANYAPRATHET - POİPET SINIRI 2012

Geçen sene kısa ama dolu dolu geçen uzak doğu maceramızın üzerinden 1 yıl bile geçmeden tekrardan bu güzel mistik ülkelerin peşine düştük yollara. Bu sefer ki rotamız yakın tarihte yaşanılmış ve dünya tarihine kara bir leke olarak yazılmış kendi halkına vatanına milletine kastetmiş Pol Pot ( Kızıl Khmer ) Rejiminin ülkesi Kamboçya. Kamboçya için sadece pol pot tan bahsetmek yetersiz çünkü bu ülke sınırları içinde bulunan dünya tarih mirası bölgelerden Angkor Wat  ve güneyinde bulunan ucuz tatil bölgeleri de mevcut.

 Denk gelen bayram tatilini fırsat bilip çalıştığım şirketten bayram tatilini birleştirebilceğim bir izin istemem ve onların kabul etmesiyle başlayan 10 günlük maceramız 02.08.2013-11.08.2013 tarihleri arasında geçti. Seyahat boyunca Siem reap - Phnom pehn - Sihanouk ville - Bangkok ziyaret edeceğimiz şehirler.


02.08.2013
Bursadan gece 1.30 otobusuyle İstanbul Atatürk Havaalanına dogru yola cıktık. Cebimizde günlük 155 dolar paramız var. Batuya da bana da rahatça yetecek gibi gözükse de bu sefer tek sırt çantası ve onunda içi yarı yarıya boş olarak gidiyoruz. Birinci sebebimiz Bursa dan hiç konaklama yapmadan Siem reap a kadar uzun bir yol gidecek olmamız ikinci sebebimiz ise orada uygun fiyata kılık kıyafet bulabileceğimizden amele gibi taşımak istemememiz. Düşünün geçen sene Taylanda giderken havlu bile götürmüştük :) paramız yetmezse kartta garantide 300 dolar daha mevcut onu kullanacağız. Laflarken İstanbul otogara geldik saat 4.30, uçak 9.30 da ,vaktimiz var bu yüzden kamil koç'un tarihi eser havaalanı ücretsiz servisleri yerine 6 da çalışmaya başlayan metroyu bekledik. Bize daha konforlu ve rahat geliyor metro, kalkacağı saat, gideceği güzergah, duracağı duraklar belli ve rahatça ulaşım yapabileceğiniz koltukları mevcut :) 20 dakika falan sürüyor sanırım havaalanına varması . Bu gün havaalanı daha bi sakin çok fazla yolcu mevcut değil. Kontrol noktasından vakit kaybetmeden geçiyor ve vezneden devletimize adam başı 15tl HARACIMIZI veriyoruz. Kontuar açılmış bagajımızı vermek için sıradayız. Etraftan size türkmenler benim bagajımı yanına al senın adına uçağa konsun sana para veririm gibi tekliflerle geliyorlar. Siz siz olun böle bir aptallık yapmayın bavulun her tarafını koli bantı ile kaplamış içinde tekstil ürünü var diyor ama aç bakalım ne varmış deyince yanaşmıyor zor iş uğraşamam aç kapa diyor. Sonra kendine başka bir taşıyıcı bakmaya başlıyor içinden ne çıkar Allah kerim hayatınızı iyilik yapıcam diye mahvetmeye değmez. Uçağa biniyor ve seyahat tam anlamıyla başlıyor. Lafı daha fazla uzatmadan geçiyorum Türkmenistan havayollarını ve askabat transit bekleme bölgesini önceki yazılarımda paylaştım.

03.08.2013
BANGKOK
Sabah 3.30 Bangkok Suvarnabhumi havaalanına iniyoruz. Pasaport kontrolünden geçiyor ve duty free den 600 baht 20 dolar karşılığında bir karton salem green alıyoruz. Dışarıda paketi 95 baht. Bu arada Havaalanında ki duty free ler de parliament , marlboro , Winston , camel satılmamakta. Uzun süredir sigara içmediğimden havaalanın dan çıkıyoruz. Her zaman ki gibi basık bir sıcaklık mevcut sabaha karşı olmasına rağmen hissediliyor. Mentollü sigara rahatlatıyor. Buradan ülkenin her tarafına giden otobüsler mevcut fakat İnternetten okadar çok araştırmama rağmen havaalanı otobüs servislerinin nerede olduğuna ilişkin net bilgiler bulamamıştım. Birkaç çalışana sorma işleminin ve tabela takibinin ardından en alt kata iniyoruz. Otobüs şirketlerinin bankoları var ama çalışan yok. Sonradan öğreniyoruz ki burada bulunan arkadaşlar bilet kesmiyor sadece yönlendirme yapıyorlar. Yönlendirme ne mi ? Havaalanın da en alt kata indiniz dışarı çıkın otobus durakları mevcut ücretsiz servisler geçiyor ( shuttle bus ) bir çok rut var geneli şehir merkezinin farklı bölgelerine tamamen ücretisiz taşıyorlar ( taksiyle veya metroyla para verip gitmenize gerek yok ) ve bizim aradığımız havaalanı otobüs terminaline gidiyorlar. Bangkok ta kalmayacak ve başka bir şehire geçecekseniz pattaya , aranyaprathet vs.) shuttle bus larda yazan ROUTE A veya ROUTE B tabelalı otobüslere binmeniz. Küçük bir turdan sonra (10dk) terminale geliyoruz. Aradığımız terminal havaalanı sınırları içerisinde fakat aynı binada degilmiş :)

Buradan dediğim gibi her noktaya ulaşım var. Biz Kamboçya ya geçeceğimizden Aranyaprathet şehrine gitmemiz gerekiyor. Unutmadan belirteyim kamboçyaya geçecekseniz bileti alırken sınıra diye söyleyin çünkü aranyaprathet şehir terminali sınıra araçla 15 dk mesafede. Bileti alırken Sınıra dediğinizde otobus sizi neredeyse sınırın dibinde indiriyor. Aman dikkat! etrafınızı birden kamboçya vizesi vereceğini söyleyen dolandırıcılar sarıyor bunlara itibar etmeyin kimisi pasaportunuzu alıp kaçıyormuş ve zaten belirttikleri vize fiyatı 50 dolar aşırı yüksek , vizeniz yoksa bile vizem var deyin ve muhattap olmadan yürüyün zaten otobüsten inince yürüyerek tayland pasaport noktasına varmanız 5 dk. Vize alma olayınıda asağıda anlatıyorum.
  Bangkok- Aranyaprathet Sınır bileti kişi başı 200 baht ve yolculuk 4 saat sürüyor. Otobüsler Türkiye de ilçeler arası kullanılan 90 model otobüsler gibi çok bir şey beklemeyin. Sabah 7.30 dan itibaren günde 2 saatte bir aksam 5 e kadar otobüs var. Ama sınır aksam 5 de kapanmakta. Diyelim aksam vardınız sınır kapalıysa da korkmayın Border hostel var tam sınırda gecelik konaklama 500 baht.


ARANYAPRATHET
Otobüs durduğu gibi bahsettiğim dolandırıcılar etrafınızda bitiveriyor bagajı alayım çıkayım şu yerden diyorsunuz aman dikkat pasaportunuz cüzdanınız gitmesin bi kontrol edin hani olur ya 5 yıldır bi akrabanızı görmezsiniz karşılastığınız da size bir sarılır adamlar ole davranıyor atlıyorlar boynuna hemen ittirin, ben öle yaptım. Çanta sırtta bi eksik yok pasaport ve cüzdanda cebimde ters yapınca kimse bir daha yanaşmadı bize, bizde yapıştırdık 2 sigara olanı biteni izliyoruz batuyla, diğer turistlerin durumu içler acısı adamlar sikecek belli sigara içerken bakıyorum yolun sonuna sınır gözüküyor dedim gibi yürüyerek 5 dk. tuktuklar 300 baht istiyorlar. Neyse ki biz ilk vakayı sorunsuz atlattık yürüyoruz yolu saat 11.30 vizemiz yok adamlar sordukça ben var diyorum derdim tayland sınır ofisine gelebilmek. Yönlendirme tabelalarını takip ediyoruz pasaport kontrol ofisine giriyoruz uçakta dağıttıkları bir form var çift taraflı bunu tayland a girerken havaalanında görevli birini alıp diğerini pasaportuna zımbalıyor işte taylanddan çıkarken de o zımbalı olan kağıdın dolu olması lazım doldurun, bu ofiste de görevli onu alıyor ve hiç bir şey sormadan ara bölgeye geçiyorsunuz. Düşünün kamboçya vizemiz yok ama biz taylanddan çıktık ve ara bölgedeyiz burası ne taylandın ne kamboçyanın ama kamboçya denetiminde, kumarhanelerin olduğu kamboçyada görebileceğiniz en modern yapıların bulunduğu bölge. Ara bölgeye girdiğiniz gibi karşınıza sonradan yapılma ama mistik bir görüntüsü olan kamboçya krallığı yazan dev bir yapı beliriyor bu yapının hemen yanında kamboçya bayrağı bulunan ufak bir bina mevcut, buradan kamboçya vizesi alıyorsunuz burası resmi bina .
Burada da etrafınızı saran dolandırıcılar mevcut vize alalım hemen size diyorlar ,vize artık verilmiyor ,özel vize almanız gerekiyor diyorlar daha ne yalanlar söylüyorlar hiç birini dinlemeyin ,hatta verin fotoğraf makinanızı ,telefonunuzu resminizi çekeyim diyenlere bile itibar etmeyin tabelalarda hırsızlık olduğunu verdin mi alıp kaçtıklarını yazmış görevliler. Bahsettiğim ufak binaya giriyoruz tabelada vize ücreti kişi başı 600 baht yazıyor 20 dolar ama görevliler sizden kişi başı 1000 baht istiyorlar. Burada sıkıntı çıkmaması için veriyorum 2000 bahtı aynı tayland girişindeki gibi çift taraflı bir form veriyorlar dolduruyoruz ve 1 er adet fotoğrafla pasaportları veriyoruz. 5dk sonra vize pasaporta yapıştırılmış doldurduğumuz formunda birini pasaporta zımbalayıp elinde tutuyor. Para üstü 200 baht geri veriyorlar ee noldu benim 600 baht diyorum içeride kendi hariç 5 kişiyi daha gösteriyor. okay demezsen pasaportunu vermiyor okay deyince pasaportunu ve 200 bahtını sana veriyor. Unutmadan burası resmi bir ofis yani burada bile rüşvet var :)
Pasaportları alıp ofisten çıkıyoruz tek bir yol zaten yolun diğer tarafına doğru yürüyoruz bu bölgede marlboro parliament falan satan işportacılar var kartonu 6 dolar ama tabi ki orijinal ürün değil -sahte imalat- ilk nefesi çekince anlıyorsunuz ben de marlboroyu bu fiyata görünce lapin gibi atladım 6 dolar gitti siz yapmayın :) Yolun sonunda yine bir ofise giriyorsunuz buradan sonrası artık Kamboçya burası pasaport kontrol noktası sırayla sağ ve sol el parmak izlerinizi alıyorlar elektronik bir makinayla. Küçük bir oda ve her işlem uzun sürüyor ama sıkıntısız geçiyorsunuz ofisin diğer ucundan çıkınca tekrardan aynı vaka başlıyor etraf size yardım etmek için can atan adamlarla dolu hatta birisi daha yeni ülkeye girdik taksi dedi no dedim tuktuk no marlboro no boom boom dedi oha dedim oha amk yeni girdik bi bekle :) yine aynı şekilde itibar etmeyin yürüyün hemen bir durak belirecek bekleyin orada otobüs geliyor ve sizi poipet otobüs terminaline götürüyor ücretsiz para falan vermiyorsunuz zaten tabelalara bakarsanız shuttle bus yazdığını göreceksiniz ama tabi bir iki çakal size ücretsiz otobüse bile bilet kesmeye kalkışacak şaka gibi ama gerçek kimse sen kimsin
birader bi siktir git demiyor adama adam durmuş otobüsün kapısının önünde para alıp bilet veriyor. Bana geldi bileti gösterdi bende bangkok aranyaprathet otobüs biletini gösterdim benden 3 dolar istedi bende ondan 5 dolar istedim bileti kesmem gerekli dedi ver bakım bileti dedim kaptım elinden bileti. ne bileti mi ? poipet bilmem ne kalkındırma kurumu kısaca bağış bileti otobüs bileti değil suratına baktım güldüm oda farkettiğimi anlayınca güldü, fuck you dedim otobüse bindik batuyla :) vizeyi alırken dolandırıldığımızı ve marlboro olayını saymazsak şimdilik pek düzemediler :p

POİPET
Şuan Poipet teyiz sınırdan geçtik ve ücretsiz otobüsle poipet otobüs terminaline doğru gidiyoruz ne tuhaftır otobüs terminali yaklaşık 15 dk lık uzaklıkta ve laf olsun diye yapılmış bir binadan ibaret ne bir polis ne bir asker hiç kimse yok sadece taşımacılık işlemini yapan taksiciler ve otobüscüler var leş bi yer Buradan kamboçya içinde gideceğiniz şehirlere değişik fiyatlarla ulaşım bulabilirsiniz. Bizim güzergahımız Siem reap taksi 48 dolar ,otobus 9 dolar ve minivan kişi başı 10 dolar burada taksi harici ulaşım için dikkat edilmesi gereken araçlar dolmadan kalkmıyor bu yüzden kaç kişinin bilet aldığını kaç kişiye daha ihtiyaç duyulduğunu sorun ödeme yapmadan, ödemeden sonra paranızı geri vermiyorlar biz 10 kişi dolunca kalkan mini vana bilet aldık 1.30 saat bekledik dolmasını.
Otobüse alırsanız gerisini siz düşünün yada bulun orada başka seyahat edenleri taksiyle gidin 2 dolar fazla verin. Poipet - Siem reap arası ortalama 3 saat sürüyor. Otobüste takside hemen hemen aynı zamanda varıyor çünkü yollar berbat delik değişik. Yola çıkıyoruz kamboçyada karadan seyahatın ne kadar tehlikeli olduğunu burada anlıyorum adamlar kornadan ellerini hiç çekmiyorlar ve karşıdan araba motor geliyor mu gelmiyor mu hiç aldırmadan üstüne sürerek sollama yapıyorlar ve hız limiti yok yollar düzelince yapıştır yapıştırabildiğin kadar 150-180 bozuk yollarda da arabalara hiç acımadan pat kut giriyorlar çukurlara batunun koltukta bildiğin zıpladığına şahit oldum. Bebenin kafa az daha hızlı olsa tavana vuracaktı. Bu yollarda uyumanız imkansız hiç niyetine girmeyin özellikle bu yolda ama ne tuhaftır yol bizdeki gibi değil dümdüz çok az sayılacak derecede dönüş var ip gibi çekmişler yolları :)
Yolculuğun tam ortasında 20dk bir mola veriliyor wc ihtiyacınızı sigara kahve yemek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz . Kazasız belasız geliyoruz Siem reap'a saat 18.00 kendi ofislerinin önünde duruyor aracımız burası şehrin az dışı etrafta aynı manzara tuktuklar geliyor sehir merkezine 3 dolar 2 dolar kim ne kaptırırsa istiyor biz bi singapurlu ile aynı tuktuga binip merkeze doğru gidiyoruz malum aksam oldu konaklayacak yer bulmamız lazım 2 dolar isteyince sesimi cıkarmıyorum 1 doları singapurluya ittirecem aynı hesaba gelicek derdindeyim ama nafile yolculuk 10 dk suruyor merkezdeyiz iniyoruz singapurluda baht var eleman baht kabul etmem diyor adam 10 dolar çıkarıyor veriyor tuktukçu bozamam diyor aslında bozuyor ama mevcut kurun çok altında normalde 1 dolar 4000 riel ediyor bizim tuktukçu çakal 1 dolar 1000 riel diyor düzme niyetinde ,singapurlu da itiraz ediyor sinirleniyorum veriyorum 2 dolar yürümeye başlıyorum. Sinagapurlu taktı kafaya 1 dolar verecek illa ki bize söyle böyle derken tamam tesekkur ederim diyor ve ayrılıyoruz .

2 yorum:

  1. Güzel siteniz ve harika paylaşımlarınız için çooook teşekkürler…

    YanıtlaSil
  2. BANGKOKda bir sene kalmıştım gerçekten güzel bir yer

    YanıtlaSil